Naslovnica / Okruženje

Okruženje

Dubrovačko primorje turistima i posjetiteljima nudi različita izletnička mjesta koja treba upoznati zbog njihovih prirodnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti, običaja i tradicije.

Dubrovnik – biser Jadrana
Dubrovnik – biser JadranaU svojoj povijesnoj riznici sačuvao je Dubrovnik palače, crkve i samostane, ulice i poljane, kameni plašt zidina, kula i tvrđava, neponovljivi Stradun, bogatstvo baštine, tradicije i duhovnosti. Jedinstven je  to Grad slobode, određen Statutom iz 1272. godine, prepoznatljiv po barjaku sv. Vlaha na svim svjetskim morima, pod  zaštitom svog nebeskog parca, uvijek svoj, neuništiv, prkosan i vječno lijep. Obilježili su ovaj Grad-Republiku najsjajniji pisci, Marin Držić, autor nezaboravnih komedija; Ivan Gundulić, pjesnik slobode; genijalni astronom i matematičar Ruđer Bošković; Marin Getaldić „u matematici đavo, a u srcu anđel“ ; Miho Pracat, pomorac i dobrotvor; Nikola Božidarević, Mihajlo Hamzić, Vicko Lovrin Dobričević, predstavnici dubrovačke slikarske škole… Mudrošću i diplomacijom opstao je ovaj Grad,  bio snažna  pomorska  i trgovačka sila u XVI. st., a danas Grad turista i turizma.

 

Arboretum u Trstenomu
Arboretum u TrstenomuDesetak kilometara od Slanoga, u smjeru Dubrovnika leži  Trsteno u kojemu je 1948. g. osnovan Arboretum na posjedu obitelji Ivana Gučetića. Ljetnikovac i perivoj izgrađeni  u XVI. st. jedinstveni su sklad arhitekture i prirode. Danas je Arboretum zaštićeni spomenik vrtne arhitekture.

 

 

 

 

Ston i Mali Ston
Mali StonVozeći  se od Slanoga prema zapadu nakon dvadesetak minuta stižemo do Stona i Malog Stona, dva planski izgrađena gradića povezana s 5,5 km dugim zidinama ojačanim kulama i tvrđavama. Podignula ih je Dubrovačka Republika za obranu poluotoka Pelješca i solana od kojih je država mnogo dobivala. Iz njih se već stoljećima uspješno eksploatira sol. Idući dalje poluotokom Pelješcem iz trajektnog pristaništa u živopisnoj uvali Prapratno, vozi trajekt do Sobre na  otoku Mljetu.

 

 

 

Otok Mljet
MljetPrema engleskom časopisu Time, Mljet se ubraja među deset najljepših otoka na svijetu i to kao jedini europski otok.  To je otok osebujnosti i kontrasta čiji je sjeverozapadni dio  zbog jedinstvene prirodne ljepote, stoljetnih šuma, Velikog i Malog jezera, kulturno-povijesnih spomenika – veličanstvene antičke palače i benediktinskog samostana iz XII. st.  na otočiću sv. Marije, proglašen Nacionalnim parkom. Ovaj naš najzeleniji otok, drevna Melita, pamti Odiseja i nimfu Kalipso, apostola Pavla,  pjesnika Opijana, rimskog cara Augusta, dubrovačke plemiće, benediktince i mnoge druge koji su doplovili do njegovih obala. Mljet je poznat po svojoj kulturnoj baštini, živopisnoj narodnoj nošnji, rukotvorstvu, narodnim plesovima i izvornom narodnom melosu.

 

Vinorodno područje Pelješca
Vinorodno područje PelješcaVinova se loze na ovom području uzgaja već 2000 godina. Plodni pelješki vinogradi daju visokokvalitetna crna vina, glasovite dingač, postup i plavac, cijenjena i tražena diljem svijeta. U svaki trs vinove loze  ugrađena je ljubav i briga čovjeka, snaga pelješke zemlje i toplina sunca. Potomje je žarište vinarske proizvodnje, osobito sunčane  padine Dingača i Postupa. 

 

 

 

 

Otok Korčula
Otok KorčulaS poluotoka Pelješca preko pristaništa u Orebiću, trajektom se dolazi na otok Korčulu, drevnu Korkyru melainu, odnosno Corcyru nigru – Crnu Korčulu. Smješten u Pelješkom kanalu, otok Korčula, s istoimenim glavnim naseljem, sačuvao je bogatstvo spomeničke baštine, vrijedno kulturno naslijeđe, dugu pomorsku, brodograđevnu i kamenarsku tradiciju. Korčula je živopisni mediteranski grad uskih ulica, dragocjenih crkvenih spomenika, veličanstvenih palača, navodno rodni grad glasovitog pomorca i svjetskog putnika Marka Pola, grad viteške igre moreška i snažno turističko središte. Mnogo je građevina diljem svijeta izgrađeno od čudesno bijelog korčulanskog kamena. Korčula je otok poznat po vrsnim ribarima, uzgoju vinove loze i obožavanju masline.

 

Delta Neretve
Delta NeretveDelta rijeke Neretve plodna je dolina s plantažama mandarina i drugog voća i povrća. Okružena je močvarama s bogatstvom ptičjeg svijeta.  Turistima je zanimljiv safari u trupicama, tradicionalnom prijevoznom sredstvu na delti Neretve, posjet Ornitološkom muzeju u Metkoviću, Arheološkom muzeju Narona u Vidu, uživanje u gastronomskim delicijama i posebno atraktivnoj tradicionalnoj manifestaciji Maraton lađa.

Linkovi