English Hrvatski Deutsch Français Polish""
Turistička zajednica Općine Dubrovačko primorje
Slano, Croatia
Slano, Croatia

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

  • Koji hotel, apartman, kamp?
  • Koliko osoba putuje?
  • Putujete sa djecom
  • Kada biste krenuli?
  • Do kada biste ostali?

Dubrovačko primorje turistima i posjetiteljima nudi različita izletnička mjesta koja treba upoznati zbog njihovih prirodnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti, običaja i tradicije.

Dubrovnik – biser Jadrana
Dubrovnik – biser JadranaU svojoj povijesnoj riznici sačuvao je Dubrovnik palače, crkve i samostane, ulice i poljane, kameni plašt zidina, kula i tvrđava, neponovljivi Stradun, bogatstvo baštine, tradicije i duhovnosti. Jedinstven je  to Grad slobode, određen Statutom iz 1272. godine, prepoznatljiv po barjaku sv. Vlaha na svim svjetskim morima, pod  zaštitom svog nebeskog parca, uvijek svoj, neuništiv, prkosan i vječno lijep. Obilježili su ovaj Grad-Republiku najsjajniji pisci, Marin Držić, autor nezaboravnih komedija; Ivan Gundulić, pjesnik slobode; genijalni astronom i matematičar Ruđer Bošković; Marin Getaldić „u matematici đavo, a u srcu anđel“ ; Miho Pracat, pomorac i dobrotvor; Nikola Božidarević, Mihajlo Hamzić, Vicko Lovrin Dobričević, predstavnici dubrovačke slikarske škole… Mudrošću i diplomacijom opstao je ovaj Grad,  bio snažna  pomorska  i trgovačka sila u XVI. st., a danas Grad turista i turizma.

 

Arboretum u Trstenomu
Arboretum u TrstenomuDesetak kilometara od Slanoga, u smjeru Dubrovnika leži  Trsteno u kojemu je 1948. g. osnovan Arboretum na posjedu obitelji Ivana Gučetića. Ljetnikovac i perivoj izgrađeni  u XVI. st. jedinstveni su sklad arhitekture i prirode. Danas je Arboretum zaštićeni spomenik vrtne arhitekture.

 

 

 

 

Ston i Mali Ston
Mali StonVozeći  se od Slanoga prema zapadu nakon dvadesetak minuta stižemo do Stona i Malog Stona, dva planski izgrađena gradića povezana s 5,5 km dugim zidinama ojačanim kulama i tvrđavama. Podignula ih je Dubrovačka Republika za obranu poluotoka Pelješca i solana od kojih je država mnogo dobivala. Iz njih se već stoljećima uspješno eksploatira sol. Idući dalje poluotokom Pelješcem iz trajektnog pristaništa u živopisnoj uvali Prapratno, vozi trajekt do Sobre na  otoku Mljetu.

 

 

 

Otok Mljet
MljetPrema engleskom časopisu Time, Mljet se ubraja među deset najljepših otoka na svijetu i to kao jedini europski otok.  To je otok osebujnosti i kontrasta čiji je sjeverozapadni dio  zbog jedinstvene prirodne ljepote, stoljetnih šuma, Velikog i Malog jezera, kulturno-povijesnih spomenika – veličanstvene antičke palače i benediktinskog samostana iz XII. st.  na otočiću sv. Marije, proglašen Nacionalnim parkom. Ovaj naš najzeleniji otok, drevna Melita, pamti Odiseja i nimfu Kalipso, apostola Pavla,  pjesnika Opijana, rimskog cara Augusta, dubrovačke plemiće, benediktince i mnoge druge koji su doplovili do njegovih obala. Mljet je poznat po svojoj kulturnoj baštini, živopisnoj narodnoj nošnji, rukotvorstvu, narodnim plesovima i izvornom narodnom melosu.

 

Vinorodno područje Pelješca
Vinorodno područje PelješcaVinova se loze na ovom području uzgaja već 2000 godina. Plodni pelješki vinogradi daju visokokvalitetna crna vina, glasovite dingač, postup i plavac, cijenjena i tražena diljem svijeta. U svaki trs vinove loze  ugrađena je ljubav i briga čovjeka, snaga pelješke zemlje i toplina sunca. Potomje je žarište vinarske proizvodnje, osobito sunčane  padine Dingača i Postupa. 

 

 

 

 

Otok Korčula
Otok KorčulaS poluotoka Pelješca preko pristaništa u Orebiću, trajektom se dolazi na otok Korčulu, drevnu Korkyru melainu, odnosno Corcyru nigru – Crnu Korčulu. Smješten u Pelješkom kanalu, otok Korčula, s istoimenim glavnim naseljem, sačuvao je bogatstvo spomeničke baštine, vrijedno kulturno naslijeđe, dugu pomorsku, brodograđevnu i kamenarsku tradiciju. Korčula je živopisni mediteranski grad uskih ulica, dragocjenih crkvenih spomenika, veličanstvenih palača, navodno rodni grad glasovitog pomorca i svjetskog putnika Marka Pola, grad viteške igre moreška i snažno turističko središte. Mnogo je građevina diljem svijeta izgrađeno od čudesno bijelog korčulanskog kamena. Korčula je otok poznat po vrsnim ribarima, uzgoju vinove loze i obožavanju masline.

 

Delta Neretve
Delta NeretveDelta rijeke Neretve plodna je dolina s plantažama mandarina i drugog voća i povrća. Okružena je močvarama s bogatstvom ptičjeg svijeta.  Turistima je zanimljiv safari u trupicama, tradicionalnom prijevoznom sredstvu na delti Neretve, posjet Ornitološkom muzeju u Metkoviću, Arheološkom muzeju Narona u Vidu, uživanje u gastronomskim delicijama i posebno atraktivnoj tradicionalnoj manifestaciji Maraton lađa.

  • Dubrovačko Primorje  kroz povijest
    Na području današnje Općine Dubrovačko primorje nisu do danas pronađeni ostatci neolitske provenijencije. Možda će evidentirani lokalitet Špilja, smješten zapadno od naselja Đonta Doli, donijeti nove spoznaje. Prijelazno razdoblje iz kamenog (neolit) u metalno (brončano) doba obuhvaća prva dva stoljeća II. tisućljeća prije Krista.