English Hrvatski Deutsch Français Polish""
Turistička zajednica Općine Dubrovačko primorje
Slano, Croatia
Slano, Croatia

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

  • Koji hotel, apartman, kamp?
  • Koliko osoba putuje?
  • Putujete sa djecom
  • Kada biste krenuli?
  • Do kada biste ostali?

pitomi je kraj maslinika i vinograda, razigrane obale i bujne vegetacije, živopisne narodne nošnje i temperamentnog plesa «linđa». To je kraj uz more čija naselja zagrljena svojim uvalama i pješčanim plažama, nekad su bila ljetovališta dubrovačke vlastele, a danas mjesto odmora i uživanja za mnogobrojne turiste. Prostor je to kontrasta s dvadesetak živih naselja izgubljenih u ljepoti pejzaža, onih koje je odredilo more i onih s oskudnom zemljom i obiljem kamena razasutih po obroncima unutrašnjosti.

Pojas uz obalu razvijeniji je i sadržajniji, okrenut pomorstvu, ribarstvu i turizmu, a onaj drugi do kojega tek dopiru mirisi mora i pripadaju mu kamen, vinova loza i maslina, smokva, rogač, kadulja, vrijes i ružmarin, bor i česvina. Ta se dva prostora dodiruju i prožimaju stvorivši jedinstveni krajolik modrine mora, zelenila raslinja i bjeline kamena.

Administrativno je to danas općina Dubrovačko primorje sa sjedištem u Slanom. Jadranska turistička cesta povezuje ga s bližom i daljom okolicom i nedalekim Dubrovnikom. Opstao je čovjek na tom području, ovladao zemljom, podredio sebi ono potrebno za življenje, ali uvijek u skladu s prirodom.

"Upravo" zbog te raznolikosti koja iznenađuje i očarava, Dubrovačko primorje se ne zaboravlja.


Slano je najveće i najvažnije naselje i općinsko središte.

Tradicionalno mu gravitiraju naselja u neposrednom zaleđu, sastavnom dijelu općine Dubrovačko primorje. Udaljeno je 30 km prema sjeverozapadu od županijskog središta Dubrovnika.

Leži u prostranoj i prekrasnoj istoimenoj uvali, potopljenoj udolini, uza zidanu obalu, nasuprot otoku Šipanu, od kojega ga dijeli Koločepski kanal. Slano je atraktivno zbog mnogobrojnih šljunčanih plaža, bujne vegetacije i ugodne klime. Nekada je brodskim linijama redovito bilo povezano s Dubrovnikom i Korčulom, ali i s drugim manjim lukama-pristaništima u Dubrovačkom primorju i na poluotoku Pelješcu (Zaton, Orašac, Trsteno, Doli, Ston i dr.). Moguće su brodske veze sa susjednim otocima, odnosno lukama u širem području (Šipan, Mljet i dr.).

Uvala je zaštićena od svih vjetrova te je idealno sklonište i sidrište za brodove i jahte. Gospodarstvo se temelji na turizmu: hoteli (“Admiral” i “Osmine”), privatne sobe, apartmani, kampovi i drugi sadržaji; poljodjelstvu (maslinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, ribarstvo i pomorstvo).

 

  • Dubrovačko Primorje  kroz povijest
    Na području današnje Općine Dubrovačko primorje nisu do danas pronađeni ostatci neolitske provenijencije. Možda će evidentirani lokalitet Špilja, smješten zapadno od naselja Đonta Doli, donijeti nove spoznaje. Prijelazno razdoblje iz kamenog (neolit) u metalno (brončano) doba obuhvaća prva dva stoljeća II. tisućljeća prije Krista.